Att starta en pub eller bar

Det är inte helt enkelt att starta upp en bar eller en pub. Många tror att det bara är att ordna en lokal och inredning, sedan är allt klart. Riktigt så är dock inte fallet. För att man ska kunna öppna är en förutsättning förstås att man har någonstans att hålla till. Men för att få ha en pub eller bar som serverar alkohol krävs en hel del av ägaren. Denna måste till exempel ha gått kurser i ansvarsfull alkoholhantering och veta hur alkohol utskänks på ett seriöst sätt. Hen måste också ansöka om tillstånd och få dem beviljade av kommunen för att alkohol ska få serveras. Men hur går det egentligen till steg för steg?

Önskan om att starta en bar eller pub

Det allra första som sker är ofta att man har en önskan om att starta upp sin egen rörelse. Det kan vara något som går i släkten, något man drömt om länge eller så har man kanske fått inspiration på en resa. Hur som helst är det en bit att gå från dröm och önskan till verklighet.

Hitta en lokal

Man måste hitta en lämplig lokal att hålla till i. Det ska både finnas möjlighet för utskänkning och gärna också ett par bord att sitta vid och umgås. Om matservering ska ske måste baren vara än större. En bardisk där man kan sitta och ta lite snacks och dricka samtidigt som man pratar med bartendern brukar vara trevligt.

Personal

I en bar kan det vara svårt att arbeta ensam. Då är det skönt att ha bra personal vid sin sida. Ett plus är om de också gått kurser i alkoholhantering och får servera. Om så inte är fallet kan man vara tvungen att hålla stängt om man själv är sjuk och ingen kan hoppa in.

Tillstånd och efterfrågan

Om det finns hög efterfrågan på en bar och det inte är speciellt troligt att andra kommer att störas av serveringen brukar det inte vara så svårt att få tillstånd att servera alkohol. Det kan dock bero på under vilka tider serveringen sker. Det gäller att man ser till att hålla nere ljudnivån trots att man under vissa dagar kanske har mycket folk som dricker lite för mycket.

Inköp av alkohol

Inköp av alkohol ska ske på ett tryggt och snyggt sätt. Det är till exempel inte tillåtet att köpa och servera hembränt eller alkohol som man inte vet var det kommer från. Om man vill vara helt säker är det Systembolaget som gäller för inköpen.

Serveringen

Servering av alkohol ska skötas snyggt. Om någon besökare är överförfriskad ska denna avvisas, alternativt ringer man polisen. Mer alkohol ska inte serveras. Det är viktigt att personalen har lite skinn på näsan. Människor som har druckit för mycket kan lätt börja tjafsa. Det är inte fel att ha en eller två utbildade vakter på plats under kvällen som kan hjälpa till.

Om något händer

Om något händer är det viktigt att man försöker hjälpa polis, ambulans, skadade eller vad det nu är fråga om så mycket man kan. I baren bör man hålla ögonen öppna för sådant som inte ser helt okej ut och man måste sedan se till att tillkalla rätt hjälp. Har man sett något bör man vittna, och det finns skydd att få om man skulle känna sig orolig.