Brittiska pubar och barer

Det är antagligen inte någon överraskning att många av de barer och pubar som finns har brittiskt ursprung. Just i England har man i flera årtionden haft en stark kultur som innefattar att gå på pub, dricka öl, umgås och titta på sport. Även Sverige har hakat på det här med pubar och den brittiska kulturen slår också igenom när det gäller barerna.

Många som någon gång har besökt en pub eller bar med brittiskt tema menar att atmosfären är mycket trevlig. Det är vänliga människor och stämningen är avslappnad. För den som gillar att dricka olika brittiska drycker är den brittiska puben också ett självklart val. Det är inte heller ovanligt att sällskapsspel som biljard och dart förekommer.

Sport och brittiska pubar

I Storbritannien är det inte alls ovanligt att människor samlas, tar någon öl och tittar på en och annan sport. Premier League, olika internationella fotbollsmatcher, hundsport och galopp är sådana sporter som ofta är mycket vanliga. Stämningen är god och ölen brukar flöda. Trots det är det sällan större bråk mellan olika supportrar.

Historia

Det har druckits alkohol och ale i Storbritannien i många år. Man tror att det redan var möjligt att dricka ale under bronsålderstiden. Då fanns det dock inga pubar i den bemärkelsen. Senare kom romarna och invaderade Storbritannien och det var då pubarna dök upp. Alla resande kunde då släcka törsten när de reste runt i det stora romerska riket. Pubarna fanns kvar även när romarna försvann, men de flyttade då in i hem hos privatpersoner. Den äldsta puben som finns kvar än i dag beräknas ha startats under 1000 talet men den byggnad puben ligger i har antagligen använts till andra saker tidigare. När romerna var inblandade var pubarna främst ett ställe att dricka alkohol på men efter det började människor att umgås och samtala allt mer där.

Brittiska pubar i Sverige

Om man vill njuta av brittisk stämning och äkta brittisk öl och andra drycker finns det faktiskt flera bra pubar i Sverige som är värda ett besök. Ofta serveras också mat och man kan njuta av olika sporter när Sverige och andra länder spelar mot varandra. Personalen talar för det mesta svenska men det kan även förekomma att de kommer från Storbritannien och därmed har lite extra kunskap om de drycker och kulturen som finns där. De brittiska pubarna finns ofta i de större svenska städerna, och framför allt där antalet turister är mycket stort.