När det blir för mycket alkohol

Ibland kan det hända att man går ut på en bar eller liknande och sedan blir det helt enkelt för mycket alkohol. Kanske sitter man med vänner och tar ett par öl eller drinkar och så när man ställer sig upp känner man att kroppen inte riktigt hänger med. Men hur kan man undvika att dricka för mycket och vad gör man om det händer?

Varannan vatten

Det gamla rådet varannan vatten är inte så dumt. Det betyder helt enkelt att man dricker en drink eller öl, och sedan dricker man lika mycket vatten innan man dricker nästa dryck som innehåller alkohol.

Ha koll på drickandet

Det är viktigt att man håller koll på hur mycket man dricker. Det kan vara bra att hålla räkningen på glas eller flaskor. Om någon frågar om man verkligen bör dricka mer kan det vara klokt att fundera över hur många drinkar man egentligen har tagit. När man sitter och pratar, äter lite snacks med mera kan man snabbt tappa kontrollen.

När det blir för mycket

Om man märker att man har fått i sig för mycket är det klokt att sluta dricka alkohol. Ett alternativ är att man tar sig hem och sover ruset av sig. Ibland kan det dock vara som så att man inte kan ta hand om sig själv. Då kan man behöva lite hjälp. Det kan antingen vara så att en närstående kan hjälpa till, eller så får man ta hjälp av sjukhus eller av polisen.

Om man dricker allt för mycket kan det vara så pass illa att man hamnar i medvetslöshet och man kan bli alkoholförgiftad. Det kan vara ett riktigt allvarligt tillstånd. Det är då viktigt att man ser till att få vård. Det kommer inte att hjälpa att sova. Ofta måste man få dropp och ibland olika sorters läkemedel för att bli bättre.

Att bli LOB:ad

Man kan i vissa fall bli omhändertagen enligt lagen om berusade personer. Det kallas att man får en LOB. Man får då sova ruset av sig hos polisen eller så körs man till ett sjukhus. Det är inget straff och man får ingen prick av det.